cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JOS LUIS LPEZ VZQUEZ MOR ALS 87 ANYS DESPRS D'UNA VIDA DEDICADA AL CINEMA, AL TEATRE I A LA TELEVISI

Possea un historial impressionant i difcilment superable en la nostra cinematografia. L'ltima pea que ens va oferir va ser fa dos anys, el 2007, sota les ordres d'Antonio Mercero a Y t quien eres? I la seva primera pea professional va tenir lloc com a actor de teatre, al Mara Guerrero de Madrid, amb l'obra El anticuario, de Surez de Deza i Luis Escobar. Era el 1940. Sis anys ms tard, el 1946, s'estrena en el mn cinematogrfic amb Mara Fernanda, la Jerezana, dirigida per Enrique Herreros. Per, si el nom d'un director va ntimament relacionat amb la trajectria de Jos Luis Lpez Vzquez s el de Luis Garca Berlanga, amb qui mantindria una extensa collaboraci traduda en deu pellcules, entre les quals, figuren Plcido (1961), El verdugo (1963) i la trilogia de Patrimonio Nacional.

Ha mort aquest mat l'actor de cinema, de teatre i de televisi. Tres universos interpretatius que s'han quedat orfes d'un actor immens nascut a Madrid l'11 de mar de 1922. Tenia 87 anys, ha mort en el seu domicili madrileny i, segons han confirmat fonts de la famlia, ens ha deixat desprs d'una llarga malaltia.

No acabarem de citar els ttols claus amb els quals Lpez Vzquez ser recordat per sempre: Esa pareja feliz, Novio a la vista, Los jueves, milagro, Peppermint Frapp, Atraco a las tres, La Prima Anglica, El pisito, Mi querida seorita, La colmena, Esquilache, El largo invierno, a ms del gran xit de televisi La cabina, que va rebre el Premi Emmy el 1973. (Molt atents a les cadenes de televisi. Est previst que emetin, al llarg d'aquesta setmana, una petita mostra de la seva extensa filmografia).

A un actor d'aquesta rellevncia no li podien faltar un munt de reconeixements al llarg de la seva carrera: va rebre la Medalla d'Or de Belles Arts el 1985, el Premi Nacional de Teatre 2002, el Goya d'Honor el 2004, a ms de la Medalla d'Or al Mrit en el Treball el 1997 o la d'Or al Mrit en les Belles Arts 2001.

Ben aviat podrem llegir una biografia de l'actor que est a punt de publicar l'escriptor Luis Lorente. Segons el bigraf, la idea del llibre va sorgir fa dos anys, i desprs d'un temps aparcada es va reemprendre fa uns deu mesos. Estarem atents a aquesta biografia, encara indita, de Jos Luis Lpez Vzquez, una biografia que representa 50 anys de cinema, mig segle d'existncia per obtenir, finalment, un descans etern.
Notcies - Cinema Catal . NET
Agrament i emoci de l'actor Jos Luis Lpez Vzquez, en rebre el Goya d'Honor el 2004

lectures: 1352

Redacci

2 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Mi querida seorita s una gran peli i Jos Luis Lpez Vzquez feia possiblement la seva millor interpretaci.
Q.02-11-2009

molt interessant el seu treballa a La prima anglica i a l'histric curtmetratge La cabina
Pep03-11-2009

una gran prdua
Mariona03-11-2009

Un dels millors i dels ms verstils
Andrs03-11-2009

Per mi, el millor actor espanyol de tots els temps.
Gerard A. Cassad03-11-2009

jo crec que era molt millor actor que la majoria dels seus papers indicaven; li va faltar treballar amb millors directors i guionistes
Marc04-11-2009

Era un home honrat i honest, com actor molt bo, excelent
Salvador06-11-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small