cinema catal� . caT
Notícies anteriors
KINDER DES STURMS GUANYA EL ZOOMIGUALADA 2009

El telefilm austrac-alemany de Miguel Alexandre Kinder des sturms (La nena perduda) va guanyar la setena edici del ZOOMIGUALADA, Festival Europeu de Telefilms 2009 en un retrat dpoca que reflecteix la immediata i catica postguerra de lAlemanya derrotada en qu milers de persones esdevingueren refugiats i desplaats per recomenar de nou vers lAlemanya de lOest i protagonitzat per una mare coratge que lluita i pateix per recuperar la seva filla perduda enmig de la dispora i la confusi.

El premi al millor gui va ser per una altra producci alemanya, Wilkommen im Westerwald( Benvingut a Westerwald) de Tommy Wigard, en recaure el guard en el reputat guionista Beate Langmaack, guanyador amb anterioritat de dos prestigiosos premis Adolf Grimme de la televisi estatal alemanya. Aquest telefilm conta en clau desenfadada com un refugiat iraqui, sempre sota lamenaa de la deportaci, esvalota una petita localitat amb la seva passi pel country engrescant un bon grapat de gent.

La gran presncia de cintes alemanyes quatre ttols dels nou telefilms a competici en la Secci Oficial ha sortit reforada en un clar predomini en el palmars final quan una tercera proposta alemanya, Es lieght mira uf der zunge ( El fals xef) de Kaspar Heidelbach ha obtingut el premi al millor director i tamb el premi de la crtica. En aquesta cinta dpoca ambientada en els anys de desenvolupament i progrs alemany, que seguien a una postguerra dura i difcil, mentre es produeix simultniament lexpansi i consolidaci del mitj televisiu, un farsant i fraudulent xef de cuina irromp en les llars alemanyes amb un primigeni programa de cuina televisiu de creixent popularitat i ress. Aquest xit personal es veur acompanyat amb el pas dels anys per una amarga davallada i la progressiva desmillora de salut.

Fins i tot la darrera proposta alemanya a concurs, Mogadishu welcome de Roland Suso Richter obtenia una menci especial del jurat de la crtica al recrear el fet histric del segrest dun avi alemany a Mallorca el 1977 per un grup de la banda terrorista alemanya RAF que va recalar a Mogadischu desprs duna odissea amb diferents escales i veure com el capit era assassinat pels segrestadors.

El jurat oficial va atorgar tamb una menci especial al telefilm Grands reporters del documentalista francs Gilles de Maistre en qu ficcionalitza la histria duna reportera que viatja a loblidat pas afric del Txad per fer periodisme de veritat.

Una altra menci especial va ser per lactriu Laura Guiteras, coneguda a casa nostra pel seu paper a la srie de sobretaula El cor de la ciutat i conductora de la cerimnia de clausura, protagonista del telefilm espanyol inaugural Violetes de Rafael Montesinos al costat de la veterana Merc Sampietro. Aquesta melodramtica cinta, guardonada amb el premi al millor telefilm de part del Jurat Jove, explica lempresonament de Jlia (Laura Guiteras), desprs dun parricidi que oculta una situaci de maltractaments i vexacions, i la seva relaci amb una sensible funcionria de presons de bon cor, Emma (Merc Sampietro), que vol ajudar a aquesta infeli noia com a recurs per trobar un sentit tamb a la seva vida, mentre la seva prpia germana malviu al carrer.

Finalment, el premi al millor curtmetratge de la secci Zoom Jove, que va obtenir un ple absolut, va ser per lesplndid treball espanyol Chat noir de Daniel Fibla Amselmen ambientat en un front en sl francs durant la 1 Guerra Mundial que treballa amb els recursos i les textures del cinema mut. Malgrat lxit de la proposta no es pot obviar alguns problemes tcnics de pxels revoltats durant Ficci de Jord Cdol i Sergi Garcia o els dilegs desincronitzats amb els moviments dels llavis de Implicacin de Julin Quintanilla on, fins i tot, es crea la sensaci de que la prpia veu de Loles Len estaria escamotejada.

En fi, problemes derivats de confiar cegament a nivell prctic i, tamb, econmic, en la tecnologia digital per suplir el format pellcula. s cert que en format digital es realitzen molts curts i llargmetratges per encara hi ha moltes cintes rodades en format pellcula que perden qualitat, visi i textura en una projecci digital en pantalla gran. Per acabar, un mats, els subttols en catal que acompanyaven algunes cintes de la secci oficial arribaven a ocupar una part inferior de la pantalla al venir projectats en una banda negra que mutilava un percentatge gens menyspreable de visi.

El Festival ZOOM IGUALADA 2009 sacomiadava en una cerimnia de clausura al Teatre Ateneu de la ciutat dIgualada aquest dissabte 7 de novembre amb lentrega de guardons i la concessi del Premi a la Trajectria Professional a loctogenria actriu basca Mariv Bilbao i el Premi Auguri Sita Murt a la jove actriu reusenca Aida Folch, desprs que en la jornada inaugural del passat dimecres dia 4 de novembre sentregus el Premi a la Trajectria Professional a Emma Ozores en substituci del grandis cmic Antonio Ozores.

JURAT OFICIAL
Premi al Millor Telefilm: Kinder des sturms, de Miguel Alexandre
Premi al Millor Gui: Beate Langmaack per Willkommen im Westerwald
Premi al Millor Director: Kaspar Heidelbach per Es liegt mir auf der zunge
Menci especial a: Grands reporters (Gilles de Maistre) pel seu llenguatge visual i per la seva originalitat i recerca de nous elements narratius.
Menci especial a: Laura Guiteras, per la seva emotiva interpretaci a Violetes

JURAT DE LA CRTICA
Premi al Millor Telefilm: Es liegt mir auf der zunge
Menci especial a: Mogadishu Welcome, per la seva ben aconseguida ambientaci i per la capacitat de mantenir la tensi, tot i que els fets que desenvolupa sn coneguts

JURAT JOVE
Premi al Millor Telefilm: Violetes
PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE per a Chat Noir, de Daniel Fibla Amselem

Notcies - Cinema Catal . NET
Roda de premsa de Mariv Bilbao, Aida Folch. A l'esquerra Jordi Comellas, director del festival, i a la dreta, la dissenyadora Sita Murt.


lectures: 2959

Joan Millaret Valls

9 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small