cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FATIH AKIN CAPITALITZA EL 47 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE DE GIJN

Dijous passat 19 de novembre siniciava una nova edici del Festival Internacional de Cine de Gijn, que canviava lhabitual marc inaugural del Teatre Jovellanos, ara en reformes, per les noves installacions del recinte La Laboral, amb la darrera proposta del cineasta turc-alemany Fatih Akin Soul Kitchen amb un canvi de registre que el porta cap a la comdia de ribets socials fugint de la seva intensa i rabiosa realitzaci caracterstica i abandonant tamb els problemes identitaris dels seus personatges sempre a cavall entre Turquia i Alemanya. La pellcula dobertura de Fatih Akin ha servit de tastet de cara a la retrospectiva que el festival de Gijn dedica al ara popular director de Contra la pared i que lha portat a la ciutat asturiana, baluard del cinema ms irreductible, independent i dautor i lloc de peregrinatge dun nombrs pblic entregat i enfervorit. La retrospectiva permet visionar els treballs previs daquest fill dimmigrants turcs que ha fet un cinema travessat per les conseqncies daquests fluxos vitals i les seves derives i escissions i ha vingut acompanyat dun llibre editat pel festival.

Pel festival ha passat la primera i divertida pellcula del dibuixant de cmics francs Riad Sattouff Les beaux gosses sobre els adolescents en edat escolar. Com si fos una resposta gamberra i catxonda a La clase de Laurent Cantet en qu els professors apareixen completament arraconats, rucs, narcisistes o depressius en benefici de les parides i sortides de to duns adolescents preocupats nicament per perdre la virginitat en el millor estil de les comdies nord-americanes dinstitut. Un mn ple de grans a la cara, acne juvenil, morrejades, febrades sexuals i hormones revoltades explicat amb molt dhumor, ritme i grcia de part de dos amics dorigen rab.

Sha pogut veure tamb la pellcula Francesca del romans Bobby Paunescu, vetada al passat festival de Vencia per culpa de la ingerncia de les autoritats italianes al considerar ofensives les paraules dun des protagonistes. Com passa sovint, sha tret de mare uns dilegs que en el context de la pellcula tenen tot el seu sentit. I s que el capdavall, en la pellcula, encara que es parli dels italians amb un seguit de tpics estesos per Romania, es parla ms aviat dels vicis i misries dun pas incorporat recentment a la Uni Europea en qu predomina la corrupci, les mfies i lemigraci vers loest. La protagonista s una noia que vol muntar una guarderia a Itlia i la seva partida est plena dentrebancs. Una bona pellcula que transmet una desagradable sensaci de pas enfangat, una por imminent, una violncia soterrada, una amoralitat sobrestesa i, especialment, una dona que sembla que en qualsevol moment pugui ser destruda.

Notable ha estat el primer treball de lurugai resident a lEstat Espanyol lvaro Brechner sota el ttol Mal da para pescar a partir dun relat de Juan Carlos Onetti i que amb anterioritat havia estat seleccionada per competir a la Setmana de la Crtica del Festival de Cannes. El film est ambientat en un lloc indeterminat de Sudamrica, un cul de mn, un espai fronterer i remot de ressonncies western per on circula una mena de farsant venent un espectacle de lluita lliure amb una decadent glria dels pesos pesats dorigen alemany. La cinta sencomana de lal trist i crepuscular duns nmades comediants a la deriva que arrosseguen un ridcul espectacle en runes. Immens Gary Piquer interpretant aquest pattic mercader dillusions fent-se anomenar prncep Orsini enmig dun relat de perdedors i fracassats per dotats estranyament duna rara dignitat i humanitat.

Esplndid Vincent Lindon com a professor de nataci que travessa una crisis personal per culpa de la separaci de la seva parella a la que encara estima a la zona de Calais dins Welcome de Philippe Lioret. Aquest home madur callat i seris emprendr una relaci damistat de tons paterno-filials amb un jove iraki dascendncia kurda que ha arribat fins a Calais per passar a Anglaterra i retrobar-se amb la seva nvia instalalada a Londres. Si les escenes dimmigrants delerosos de traspassar el canal de la Mnega amagant-se en camions de gran tonatge esquivant les mesures de control de les policies aduaneres resulten escruixodores, especialment profunda i emotiva resulta lodissea del jove per passar lestret nedant i la complicitat que troba en aquest entrenador envellit de passat esportiu envejable. Film de denncia premiat al passat festival de Berlin per tamb sec melodrama hum de redempci personal.

Fascinant i inabastable ha resultat Between two worlds del realitzador de Sri Lanka Vimukthi Jayasunsara. Una cinta de rara poesia, dancestralitat enigmtica, sonirisme latent, duna frondosa i dominadora naturalesa esquiva i amenaadora, descenes deslligades entre s, de coreografies tribals i excntriques, de masses disposades de forma encartronada i estaturia, de panormiques sinuoses i voltils, de sonoritats bellicoses i guerreres, de barbries i horrors amagats, amb plantes acariciadores i arbres devoradors. Un catleg extens de sensacions difuses i de percepcions incatalogables. Una cinta hipntica de captivadora raresa.

Notcies - Cinema Catal . NET
Fatih Akin


lectures: 1865

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Gijn)

24 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Bon director Fatih Akin. Per mi Contra la pared s una de les millors pellcules de les dues darreres dcades.
J.Gomis24-11-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small