cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CAMINEM JUNTS

Disney ha insuflat vida als cinemes grcies a lestrena de "Raya i lltim drac" de Don Hall i Carlos Lpez Estrada. Aquesta estrena, que disposa tamb de versi catalana, s en realitat una estrena simultnia en sales i a la plataforma Disney+, a travs dAccs Premium amb preu addicional.

Raya i lltim drac ens presenta el regne desunit en diverses faccions de Kumandra. Antigament, segons la llegenda, era un mn plcid i perfecte on convivien amb harmonia persones i dragons. Ara, extingits els dracs, les desavinences son per la possessi duna pedra preciosa, una gemma blavosa, smbol del vell ordre. Per les rivalitats provoquen la trencadissa de la gemma i el retorn dels nvols foscos i malignes que converteixen en esttua de sorra a qualsevol que entra en contacte amb ells.

A travs dun salt en el temps, Raya, una princesa petita quan es va produir la catstrofe, s ara una jove guerrera sense regne que camina sola. Amb un fragment de gemma, i la llum que desprn que pot repellir la fumarada negre mortal, empren lheroica missi de reunificar de nou Kumandra i ressuscitar els extints dracs per lantiga maledicci.

En un escenari que recorda els films post-apocalptics ens trobem un mn on ning confia en ning, on no et pots refiar de ning ja que tothom tenganya o et menteix a la primera de canvi. Contra ladversitat, Raya va fent amics i companys a cada nova aventura fins a constituir una colla. La formaci dun equip per treballar plegats transmet un cant a la collectivitat, al caminar junts, al vell lema de que la uni fa la fora.

La cinta ofereix, com no, un repertori de secundaris divertits, bsicament animalons, com un inseparable cuc que quan senclosca pot ser utilitzat com a fora motora, o el primer drac revivit, Sisu. Bandejant les histries sentimentals i/o romntiques, Raya i lltim drac s una fantasia tan innocent com ben distreta i simptica. Una collecci daventures orientals, inclosos alguns combats darts marcials, amb escenes plenes de colorisme. Una exhibici de treball danimaci notable i acurat deutor de la tradici, esttica i grfica xinesa.

Lestrena de Raya i lltim drac arriba acompanyada tamb de la projecci del curt animat Nosotros de nuevo de Zach Parrish. Es tracta duna nova fita de Disney en el format del relat breu, el qual no arribar a la plataforma Disney+, per, fins el mes de juny denguany. Una pea farcida de msica funk i soul, sense dilegs i que compta la fora expressiva del mim i la gestualitat. Una genuna pndola de la felicitat protagonitzada per un avi i la seva cuidadora de color que rejoveneixen grcies a la msica sota una pluja guaridora. Com una variaci de lemblemtica escena de Gene Kelly ballant amb paraigua sota la pluja del genial musical Cantant sota la pluja (1952, Stanley Donen i Gene Kelly), aquest curt transmet el mateix entusiasme i joia de viure.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 101

Una crtica de Joan Millaret Valls

5 de març de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small